Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas ir BĮ Neringos muziejai maloniai kviečia dalyvauti ketvirtojoje konferencijoje iš ciklo Archaeologia Urbana, kuri šį kartą dedikuota stalo kultūrai. Konferencija vyks 2025 m. lapkričio 7 d. Klaipėdoje.
Mokslinės konferencijos iš ciklo Archaeologia Urbana IV
Stalo kultūra: nuo maisto paruošimo iki socialinio ritualo
Programa
2025 m. lapkričio 7 d., penktadienis
Klaipėdos universitetas, Senato salė (Herkaus Manto g. 84, Klaipėda)
8.30 Registracija, kava
9.00 Konferencijos atidarymas
Plenarinis pranešimas
9.10 Prof. dr. Rimvydas Laužikas / Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas
Gastronominės kultūros tyrimai Lietuvoje: kryptys, mokslinės problemos, atradimai
BIOARCHEOLOGINIAI IR ZOOARCHEOLOGINIAI MITYBOS TYRIMAI
Moderuoja Dr. Miglė Urbonaitė-Ubė / Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas
9.30 Rūta Brindzaitė / Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Transliacinių sveikatos tyrimų institutas
Tęstinumas ir kaita: XIII–XVIII a. vilniečių mitybos ypatumai stabiliųjų izotopų analizės duomenimis.
10.00 Dokt. Viktorija Jonauskienė / Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas
Nuo tvarto iki puotos stalo: gyvulininkystės atspindžiai Lietuvos dvarų XVI–XVIII a. šaltiniuose
10.30 Kavos pertrauka
KULINARIJA VALDOVŲ IR DIDIKŲ APLINKOJE
Moderuoja Dr. Miglė Urbonaitė-Ubė / Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas
11.00 Dr. Marius Daraškevičius / Vilniaus dailės akademijos Panemunės pilis
Architektūrinės inovacijos ir kulinarinė inžinerija Panemunės pilies virtuvėje XVII–XVIII a.
11.30 Dr. Jolita Liškevičienė / Vilniaus dailės akademijos Dailėtyros institutas
Padujos kulinarija Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovo dvare Vilniuje: 1642 metų gastronomijos graviūros
12.00 Pietų pertrauka
KULTŪRŲ MAINAI
Moderuoja Prof. dr. Rimvydas Laužikas / Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas
13.20 Dr. Edvinas Ubis / Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas / Lietuvos jūrų muziejus
Kas jungė Klaipėdą ir Nyderlandus? XVI–XVII a. sąveikų atspindžiai istorijoje ir archeologijoje
13.50 Ramunė Bračiulienė / Mažosios Lietuvos istorijos muziejus
Eksponatų istorijos: žvilgsnis į klaipėdiečių virtuvę XVII–XX a. pirmojoje pusėje
14.20 Kavos pertrauka
MAISTO IŠTEKLIŲ KAITA IR IŠŠŪKIAI
Moderuoja Prof. dr. Rimvydas Laužikas / Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas
14.40 Dr. Aelita Ambrulevičiūtė / nepriklausoma tyrėja, Milda Samulionytė-Zikarienė / Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai
Valgoma–nevalgoma: maisto produktų kokybė ir jų klastotės Vilniuje XIX a. II pus.–XX a. pr.
15.10 Doc. dr. Juozapas Blažiūnas / Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas, Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra
Maisto vartojimo pokyčiai Vilniuje Pirmojo pasaulinio karo metu
15.40 Kavos pertrauka
GASTRONOMINIO PAVELDO PRITAIKOMUMAS IR SKLAIDA
Moderuoja Dr. Indrė Žigeu / Neringos muziejai
16.00 Dokt. Akvilė Poškienė / Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas
Mitybos kultūros tyrimų apžvalga Europoje: sąvokos, problema ir taikymo perspektyvos
16.30 Daiva Luchtanienė, Edita Gilė / Eksperimentinės archeologijos klubas „Pajauta“
Maisto istorijos: rekonstrukcija ir edukacija Kernavėje
17.00 Dainius Strazdas / Vilniaus puodžių cechas
Vilniaus Žemutinės pilies XVI a. vidurio kulinarinės liūto formos rekonstrukcija ir eksperimentinis pritaikymas
DISKUSIJA
Kaip gastronominį paveldą sėkmingai integruoti į verslą ir pritaikyti šiuolaikiniam vartotojui?
Diskusiją veda Dr. Raimonda Nabažaitė / Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas
2025 m. lapkričio 8 d.
Kultūrinė programa konferencijos dalyviams
Organizatoriai:
Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas
Neringos muziejai
Partneriai:
Lietuvos archeologijos draugija
Mažosios Lietuvos istorijos muziejus
Memel Porcelain House
Organizacinis komitetas:
Dr. Indrė Žigeu (koordinatorė, temos kuratorė),
Dr. Raimonda Nabažaitė,
Dokt. Akvilė Poškienė
Renginio aprašymas
Konferencijos tema kviečia pažvelgti į stalo kultūrą kaip į daugiasluoksnį reiškinį, atskeldžiantį tiek kasdienius maisto ruošos ir valgymo įpročius, tiek socialinio statuso, prestižo ir reprezentacijos formas. Iš pirmo žvilgsnio įprasti daiktai – indai, įrankiai, valgymo ar maisto ruošimo vietos – archeologijoje tampa svarbiais informacijos šaltiniais. Juos analizuojant iš skirtingų mokslo perspektyvų, galima rekonstruoti ne tik buities detales, bet ir visuomenės struktūrą, tarpusavio santykius bei tuo metu vyravusias vertybes, idėjas bei tradicijas.
Konferencijos organizatoriai kviečia dalytis tyrimais, nagrinėjančiais maisto išteklius ir jų paruošimą, valgymo tradicijas, mitybos pokyčius, stalo serviravimo kultūrą bei su šiomis temomis susijusius materialiosios kultūros objektus – nuo buitinės keramikos šukių iki reprezentacinių indų kolekcijų. Laukiama pranešimų, atskleidžiančių stalo kultūros ypatumus skirtinguose regionuose, socialiniuose sluoksniuose ar istoriniuose laikotarpiuose, taip pat tyrimų, aktualizuojančių muziejinės praktikos, paveldo išsaugojimo ir interpretavimo klausimus. Konferencijos pagrindinė tema kviečia svarstyti, kaip stalo kultūra atsiskleidžia miestų ir dvarų archeologiniuose kontekstuose bei kokius socialinius pokyčius ji leidžia atpažinti. Kokias įžvalgas apie visuomenės struktūrą, vartojimo įpročius, skonį ar estetinį laikmečio suvokimą suteikia indai, stalo įrankiai ir jų radimvietės? Kuo šie artefaktai svarbūs šiuolaikiniams tyrėjams, muziejininkams, paveldo saugotojams? Kaip stalo kultūros objektai atspindi ne tik kasdienybę, bet ir iškilmingas progas, o kartu tampa kolektyvinės atminties ir kultūrinės vaizduotės dalimi?